Asam Tumis

Bahan-bahan: (sukatannya u all anggarlah sendiri!)

1.Ikan - tak kisahlah ikan apa2 tapi ikan selar lagi sedap.
2. Beberapa tangkai cili kering - kisar halus
3. Beberapa ulas bwg merah - kisar halus
4. Bwg putih (tapi saya tak suka taruk bwg putih, nanti badan berbau!) - kisar halus
5. Bwg besar dipotong bulat2
6. Timun dipotong kecil2 (pandai-pandai u alllah!)
7. Asam keping / air asam jawa
8. Serai dititik
9. Tomato dibelah 4

Cara-cara:

Ikan terlebih dahulu dibersihkan. Perap dengan garam sekejap and then gorengkan. Bila dah garing sikit, angkat.
Tumis bawang sampai terbit baunya kemudian masukkan cili yg telah dikisar tadi. Bila cili dah nampak macam garing (jangan sampai hangus pulak!). Masukkan sedikit air (agak2lah untuk berapa ekor ikan).
Masukkan sekali asam keping atau air asam jawa dan serai. Bila dah mendidih, masukkan timun, bwg besar dan tomato. Biarkan sekejap sehingga timun agak2 dah masak. Tutupkan api dan masukkan ikan yg telah digoreng tadi.

Puding Roti

Bahan-bahannya:

2 keping roti kosong gardenia
gula secukup rasa
1 peket agar-agar (rebus)
1 tin Susu cair

Cara :

1. Rendam roti dalam susu cair. Bancuh sampai hancur.
2. Agar-agar rebus dengan gula dengan sedikit air (agak-agak le)
3. Tapis agar-agar bila sudah larut
4. Masukkan roti dan susu tadi dalam agar-agar
5. Kacau dan angkat.
6. Sejukkan dalam peti sejuk

Puding ni... terpulang pada sendiri, kalau nak lembut. Bancuhla cair sedikit. Kalau nak keras, kurangkan cecair...
Agar-agar tu untuk bagi beku dan lebih sedap je....sebab kita tak bakar puding tu.... Kalau nak bakar tak perlu masukkan agar-agar.

Rendang Pucuk Ubi

Bahan-bahan:

Pucuk ubi
Ikan bilis
Santan
Cili api
Garam
Kunyit Nak guna serbuk kunyit pun bole nak guna kunyit hidup pun boleh ape-apelah..

Pucuk ubi tue rendam ngan air panas dan garam..nak kurangkan pahitnyerr. Pucuk ubi tue rendamkan ngan air garam..pastu goreng tanpe minyak dulu supaya layur..

Cara:

Didihkan santan.. masukkan kunyit cili api dan bile dah mendidih masukkan pucuk ubi..pastu masukkan ikan bilis..kacau..sampai kuah tue mengering..jalan berenti mengacau..nanti hangus lak.. bile dah nak hampir kering kuah tue..letak garam..jangan mbanyak sangat sebab nanti masin lak bile dah kering kuah... bile kuah dah kering..tutup api..dan makan lah ngan nasik...

Tauhu Sumbat

Bahan-bahan:

5 kpg tahu (belah dua & goreng) - (asingkan 2 kpg isi tahu)
Isi ikan kembung yg dah direbus - (ikan lain pun boleh)
2 biji telur (pukul)
Daun kucai (potong-potong)
Lada hitam (tumbuk) Garam & serbuk perasa
Minyak utk menggoreng

Cara-cara:

1. Gaul isi tahu dan semua bahan. 2. Sumbat bahan dlm tahu. 3. Celup tahu dlm telur dan goreng
Dah masak boleh makan ngan sos cili. Sos ni buatlah resepi sendiri....
Selamat mencuba!

Udang Galah Masak Seri Manis

Bahannya :

10 ekor udang galah (cuci bersih keringkan)
5 biji cili merah
5 biji cili hijau
2 tomato merah
2 biji bawang besar
2 biji limau kasturi diambil airnya.
2 tomato hijau
Secawan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara memasaknya:

Udang digaul dengan air limau dan garam, cili hijau, cili merah ditumbuk kasar, bawang dihiris tomato dibelah empat, panaskan minyak masukkan udang, setelah masak angkatlah udang. Tumis bawang besar, agak masak kemudian masukan cili ditumbuk, gaul rata dengan api sederhana. Apabila berminyak masukan udang yang sudah digoreng tadi. Gaul rata sebelum diangkat. Masukkan tomato dan hidangkan.

Dalca

BAHAN - BAHAN:

200 gm kacang dal yang sudah direndam
200 gm daging
2 biji terung
2 biji lobak merah
2 biji ubi kentang
1 biji pisang kari
1 biji mangga muda
3 biji buah pelaga
10 batang kacang panjang
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2.5 cm kulit kayu manis
1 cm halia }
5 ulas bawang merah } digiling halus
3 ulas bawang putih }
2 biji bawang besar
1 paket serbuk kari
4 cawan santan
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:

Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia (digiling)
Masukkan rempah kari bila berbau wangi
Masukkan bunga cengkih , bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis
Masukkan daging - biarkan di atas dapur sehinggan empuk dengan api perlahan
Masukkan kacang dal
Masukkan santan
Masukkan sayur-sayuran seperti terung, lobak merah, pisang, mangga, kacang dan ubi kentang yang telah dipotong
Masukkan garam dan serbuk perasa.

Comments

Popular posts from this blog