kacang buncis lobak merah udang kertas bawang besar & bawang putih utk tumisan
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
Comments
Popular posts from this blog
Biskut Manik ( resepi dari makwa ) biskut kegemaran nie bahan -bahan, 1 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum 3 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 cawan planta 1 cawan gula pasir/blender halus 1 sudu baking powder Cara pukul planta + gula hingga kembang masukkan telur, kacau hingga kembang masukkan tepung jagung , tepung gandum & baking powder sedikit esen rose. kacau sebati. masukkan dalam dulang yang 4 segi yang membentuk acuan seperti diatas. bakar oven 160 darjah selama lebih kurang 30 minit.
Kek Coklat Kukus Bahan-Bahan: 1 cawan serbuk koko 1 cawan gula pasir 1 cawan susu cair 1 cawan minyak masak 1/2 cawan susu manis 1 1/4 cawan tepung gandum 1tsp baking powder 1 tsp soda bicarbonate 3 biji telur Cara : Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.Tepung,soda dan baking powder di ayak satu. Telur dipukul kembang dan dicampur dng campuran koko tadi.Gaul rata dan capur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus salama 1 jam baru angkat dan sejuk kan
TAT Buah Jambu Bahan 250 gm planta 70 gm gula halus 1 biji kuning telur 1 s/k esen vanilla 350 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung Jem Nenas.. boleh dibeli dikedai Bahan Glaze/pengilat 2 kuning telur pewarna merah bahan hiasan bunga cengkih secukupnya untuk menjadi tangkai buah Cara. 1. Gaulkan planta dan gula supaya rata. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata. 3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan. 4. Gaulkan sehingga rata dan sebati. 5. Gunakan tangan bentukkan bulatan 6. Kepalkan jem nenas 7. Letakkan jem nenas ditengah adunan dan bentukkan menjadi buah jambu 8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas. 9. Sapukan dengan bahan glaze tadi. 10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit. 11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Comments