kacang buncis lobak merah udang kertas bawang besar & bawang putih utk tumisan
Get link
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Other Apps
Comments
Popular posts from this blog
Biskut Manik ( resepi dari makwa ) biskut kegemaran nie bahan -bahan, 1 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum 3 biji kuning telur 1 biji putih telur 1 cawan planta 1 cawan gula pasir/blender halus 1 sudu baking powder Cara pukul planta + gula hingga kembang masukkan telur, kacau hingga kembang masukkan tepung jagung , tepung gandum & baking powder sedikit esen rose. kacau sebati. masukkan dalam dulang yang 4 segi yang membentuk acuan seperti diatas. bakar oven 160 darjah selama lebih kurang 30 minit.
BISKUT SAMPRIT Bahan 225 gm butter 110 gm gula ising 1 biji kuning telur 1/2 s/k esen vanilla 70 gm tepung jagung 120 gm tepung kastad 170 gm tepung gandum ceri merah sebagai hiasan Cara 1. Gaulkan butter dan gula ising sebati. 2. Masukkan telur dan esen vanilla. kacau rata. 3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit. 4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang. 5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan. 6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit. 7. Sejukkan betul dan simpan dalam balang kedap udara.
TAT Buah Jambu Bahan 250 gm planta 70 gm gula halus 1 biji kuning telur 1 s/k esen vanilla 350 gm tepung gandum 50 gm tepung jagung Jem Nenas.. boleh dibeli dikedai Bahan Glaze/pengilat 2 kuning telur pewarna merah bahan hiasan bunga cengkih secukupnya untuk menjadi tangkai buah Cara. 1. Gaulkan planta dan gula supaya rata. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata. 3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan. 4. Gaulkan sehingga rata dan sebati. 5. Gunakan tangan bentukkan bulatan 6. Kepalkan jem nenas 7. Letakkan jem nenas ditengah adunan dan bentukkan menjadi buah jambu 8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas. 9. Sapukan dengan bahan glaze tadi. 10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit. 11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Comments