DEVIL CHOCOLATE CAKE
sumber : Koalajepong

Bahan-bahan:-
1 cawan tepung
1/4 cawan serbuk koko
3/4 sk bicarbonate soda
1/4 sk garam
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan brown sugar
65 gm butter
1 biji telur gred A
1 sk esen vanilla
1/4 cawan buttermilk- (homemade - 1/4 cawan susu segar + 1/2 sk cuka, biarkan selama 20 minit)
1/2 cawan air suam

Cara-caranya:
1. Panaskan oven pada 170'C dan sediakan tin pembakar (saya guna loyang bulat saiz 8inci).
2. Ayak tepung, serbuk koko, soda bicarbonate, dan garam. Ketepikan.
3. Pukul butter dengan gula hingga ringan dan kembang. Tambahkan telur.
4. Bila semua dah sebati, masukkan bahan ayak dan bahan basah (buttermilk + air suam) dalam 3 bahagian, kemudian masukkan vanilla.
5. Tuang dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125 g Philadelphia cheese - saya guna 83gm
63 gm butter - saya guna 42gm
1/4 cawan gula icing - 42gm
1/2 sk esen vanilla
Sedikit jus lemon - saya tk letak

Pukul cheese dan butter hingga berkrim. Tambahkan gula icing, vanilla dan jus lemon. Kalau ikut resepi asal, mmg akan ada berlebih. Sebab tue saya kurangkan kandungan bahan.

Chocolate Ganache
100 ml double cream with at least 30% fat content- saya guna whippping cream sebyk 67ml
125 gm dark chocolate- cincang (saya guna 83gm)
Sedikit garam - saya tk letak
1 sudu kecil minyak jagung - saya tambah

Dengan cara double boiling, panaskan krim hingga hampir mendidih. Tambahkan dark chocolate dan garam dan dikacau hingga coklat cair (saya tambah minyak jagung). Angkat dari dapur dan teruskan mengacau hingga elok sebati.

Comments

Popular posts from this blog